
Moussetårta är något jag gör väldigt sällan - men till idag, till pappas dag, tänkte jag att det kunde passa fint. Vi var på middag hos mamma och pappa och ikväll och ingen av dom är sockerråtta så det är fräscha, lätta tårtor och desserter som gäller. Den här var lite av ett experiment men blev riktigt bra! Syrlig citronmousse och så en sötare, nötig mazarinbotten med smak av lime. I mitten ett tjockt lager len hallonmousse och så grädde, hallon och små macarons på toppen. Det är en hel del recpet och fix och trix med en sån här tårta men sååå värt det! Håll i hatten nu - detta inlägg är proppat med recept och fix och trix!

Mazarinbotten med smak av Lime
200 g rumsvarmt smör (jag använder normalsaltat och struntar i att ha i salt senare i receptet) 200 g riven mandelmassa (jag är för att göra mandelmassa själv men till en botten får man slöa lite och köra färdigköpt på "korv") 150 g strösocker 1 krm vaniljpulver 3 ägg 85 g vetemjöl (0,5 tsk salt om du använt osaltat smör) Skal och saft från 0,5 lime om du vill ha den smaksatt
Riv mandelmassan och tärna rumsvarmt smör. Kör mandelmassan i maskin med vinge och lägg i smör tärning för tärning. Massan ska köras länge och bli vit och lite fluffig. Sänk hastigheten på maskinen till lägsta och tillsätt ett ägg i taget. Häll i saft och skal från 0,5 lime om du vill ha botten smaksatt. Ta bunken från maskinen och sikta ner mjölet (och ev. salt) - vänd ihop smeten med en slickepott.
Klä en form i både botten och på kanterna (ca 20 cm) och fördela smeten i ett jämt lager. Grädda på 175 grader (varmluft) i ca 35 minuter. Känn på kakan med en sticka. Den blir lite mörk i kanterna när den är klar men det skär jag bort sen eftersom jag vill ha hela tårtan "naken".

Citronmousse
räcker till 2 lager på en tårta. Till denna tårta gjorde jag halva receptet.
2 dl vispgrädde 2 dl crème fraiche 0,75 dl socker 1/2 dl saft och skal från 1 citron 3 gelatinblad
Blötlägg gelatinet enligt förpackningen Riv skalet från citronen och pressa sedan ur saften Vispa crème fraîchen med socker tills sockret löst sig Smällt gelatinet i citronsaften några sekunder i micron och rör sedan ner i créme fraiche blandningen tillsammans med citronskalet. Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar Originalrecept från Linda Runn. Även hallonmousse är sjukt användbart och jag har lagt upp recept bla. här!
Halloncurd
450 g hallon (frysta) 1 dl socker (jag använde faktiskt syltsocker) 50 g smör 2 äggulor 1,5 msk maizena
Koka sönder hallonen i en kastrull. Mosa dem och sila ner i liten bunke. Koka upp 1 dl av hallonsilet i kastrullen igen tillsammans med socker och smöret under omrörning. Ställ åt sidan. Vispa ner maizena i hallonsilet som är i bunken (som nu har svalnat) och häll sedan ner det i kastrullen. Vispa sönder äggulorna i en separat skål och vispa ner dem i hallonen. Sjud upp under konstant vispning och fortsätt vispa tills curden tjocknar. Häll upp på burk och låt stå i kylen. obs! Ska du fylla macarons med curd av något slag är det en idé att göra curden dagen innan så att den får stå i kylen över natten och verkligen sätta sig.

Blir ju lite lycklig i ögat när man skär upp en tårtbit som håller sig så här fin. Det är ju konst på hög nivå! Montering då av en sån här tårta - jo, då får man börja med botten givetvis som jag skar bort kanten runt för att få ljus och fin. Sen har man en slags platsfilm som man sätter runt tårtan - finns i bakbutiker - för att få en snyggare kant. Jag tejpade fast den bara så att den sitter kvar och sen är det bara att fylla första moussen. In i frysen några timmar och sen mousse nummer 2. Stelna igen och så dekorera i sista sekund innan man ska äta tårtan då macarons ihop med grädde och färska bär har en hållbarhet på sådär 5-10 minuter innan marängen börjar ge med sig.
