
I går mötade jag med alla mina assistentkollegor för sista gången innan jag slutar. Vi har ett par lite längre möten per år tillsammans alla assistenter vilket är supertrevligt men också väldigt givande. Jag är ju ensam assistent på min avdelning så det har varit kanon att ha möten med andra som gör samma jobb som jag. Nu var det alltså för sista gången och som jag kommer sakna alla dessa fina tjejer! Såklart avslutas ingenting utan tårta så jag hade med mig denna blå skapelse!

Tårtbotten - mitt grundrecept
Till anslag i en 18 cm springform
4 Ägg 2 dl Strösocker 1 dl Potatismjöl 1 dl Vetemjöl 1.5 tsk Bakpulver
Smaksätter med något av nedan:
Skal av en citron 5 msk kokosflingor 1 krm vaniljpulver Stött kardemumma och kanel 2-3 msk kakao (minskar då motsvarande på mjöl o potatismjöl) 4-5 msk hackade nötter
Klä springformen med bakplåtspapper i både botten och på kanterna. Använd lite olja för att få pappret att fasta mot formen. Om man vill tar man även lite olja på insidan av pappret och ”bröar” formen med riven kokos. Blir supergott och ger bra stadga till bottnarna.
Vispa ägg och socker LÄNGE i maskin – minst 7-8 minuter Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och vänd sedan ner i äggsmeten Blanda till sist ner citronskalet Grädda på 175 grader i ca 40 min. Beror mycket på din ugn så kika efter 30 min med en sticka – när stickan är helt torr är kakan klar.
Lemoncurd gör jag såhär! Det är verkligen ett helt grymt recept som jag aldrig kommer ändra på. Blir perfekt resultat och smak varje gång.
Till tårtan gick det åt 500 gram färska blåbär och 3 dl vispgrädde fördelat på två lager. Det sista lagret fyllning var då såklart lemoncurden. Jag lägger alltid den själv i ett lager (oftast i botten) då jag tycker det håller ihop tårtan på bästa sätt. Men det är ju en smaksak såklart.

Till utsidan då - vit chokladganache gör jag med 100 g choklad per 1 dl vispgrädde. Till denna tårta körde jag 300 g vit choklad och 3 del vispgrädde. Det var på håret att det räckte så vill man spritsa tex rosor på hela tårtan skulle jag nog dubbla receptet.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm grädden tills den nääästan kokar - minsta bubbla så ska kastrullen bort från spisen. Häll grädden över chokladen och rör med en slickepott tills all choklad smält helt. Klä bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Vispa upp med elvisp till en riktigt tjock härlig ganache. För att få den här blå marmorfeelingen har jag "målat" insidan på spritspåsen med blå pastafärg och sen hällt i ganachen. Då blir den tjusigt blandad när man spritsar sen..
På toppen mina nya favoriter - stora chokladsilverkulor.